Taal

Op vakantie, wat neem ik mee?


In deze blog gaat het voor de verandering over iets anders dan over onze werkwijze, toffe nieuwe producten et cetera. Als fotograaf ga je natuurlijk ook op vakantie. En ja, daar hoort ook een camera bij, ook al moet ik er een koffer voor bijboeken, er gaat altijd een camera mee. So far so good, maar dat betekent niet dat ik tassen vol meeneem. Mijn vakantie-uitrustig is tamelijk verschillend van de uitrusting die ik meeneem tijdens opdrachten.

 
 
 

Toscane, Italië

Waar omstandigheden tijdens opdrachten vaak veel eisen van mijn uitrusting, is dat tijdens een vakantie anders. Ik heb bijvoorbeeld geen studioflitsers nodig en ik hoef niet supersnel alles vast te leggen onder moeilijke (donkere) omstandigheden. Dat maakt nog al een verschil! Daarnaast is het prettig om een keer een lichte fototas mee te kunnen nemen, vandaar: size matters! Kleiner is beter, zolang de kwaliteit minimaal even goed is.

Size matters - en in dit geval is kleiner beter!

In de loop der jaren heb ik heel wat mirrorless systemen gehad. Laten we eerlijk zijn, als je compacte camera's wilt die prestaties kunnen leveren dan is mirrorless the way to go. Niet elke mirrorless camera is geschikt voor mijn kritische blik. Zo kan ik niet leven met het ontbreken van een (electronische) zoeker. Alles moet dan via het LCD-scherm en dat is toch een stuk minder duidelijk dan een zoeker - om het maar niet te hebben over de reflecties in felle zon.

Om een lang verhaal kort te houden: de Fuji X-pro1. Geroemd om zijn hybride zoeker. Hij combineert een meetzoeker zoals je die bij Leica's vindt met een electronische zoeker - je kunt ze wisselen. Daarnaast staat Fujifilm voor kwaliteit! De objectieven die ze maken mogen er dan ook zijn.

 

 Harz, Duitsland

Op vakantie fotografeer ik (stedelijke) landschappen, maak ik portretten en doe ik aan straatfotografie. Ik red het met twee objectieven (alhoewel ik er 3 bezit): een 18mm f/2.0 en een 35mm f/1.4. Omgerekend naar de lengtes op full-frame camera's is dat een 28mm en een 50mm. Meestal neem ik deze twee mee. Heb ik ruimte over, dan pak ik ook nog de alom geroemde 56mm f/1.2 mee. Dit objectief is ronduit geweldig, en kan zich zelfs meten met bijvoorbeeld een Nikon 85mm f/1.4! Maar vanwege zijn grootte laat ik hem vaak thuis - op vakantie wil ik nu eenmaal niet te veel slepen, en niet teveel opvallen als ik fotografeer. Laten we eerlijk zijn: een toeter voor je gezicht schrikt nogal af.

Op vakantie heb ik zeeën van tijd. Dus genoeg tijd om leuke dingen te doen. Daarom neem ik een aantal filters mee om mee te spelen: een polarisatie-filter, tegen de schitteringen op bijvoorbeeld water, planten en wegen (als het geregend heeft) en een tweetal grijsfilters (6-stops en 10-stops) om mensen te kunnen laten verdwijnen en wateroppervlakken glad te krijgen. Een sluitertijd van 2 minuten red ik helaas nog steeds niet uit de hand, vandaar dat er ook een compact carbon-statiefje meegaat.

Tallinn, Estland

Tenslotte: een flitser. Niets bijzonders, gewoon een klein model om gezichten te kunnen inflitsen - slagschaduwen in het gezicht zijn niet mijn ding. Alles gaat in een kleine tas van ONA. Echt een perfecte tas voor op vakantie aangezien hij erg compact, kwalitatief hoogwaardig is en er niet uitziet als een fototas! Dat is wel zo prettig in een drukke stad.

Op de laatste pagina vind je een lijst met links naar alles wat er in mijn tas zit!

Dit gaat er mee op vakantie:

 Fuji X-Pro 1

 Fujifilm 18mm f/2

 Fujifilm 35mm f/1.4

 (Fujifilm 56mm f/1.2)

 Fujifilm EF-20

 ONA Bowery Antique Leather

 Polarisatiefilter

 Grijsfilter ND6 en ND10

 Carbon statief

 

En natuurlijk moeten we niet vergeten de oplader, genoeg accu's en geheugenkaartjes mee te nemen! Dat in combinatie met het elke dag opnieuw opladen van -alle- accu's zul je onderweg niet zonder stroom komen te staan. En aangezien ik niet het risico wil lopen op een defecte geheugenkaart kopieer ik dagelijks mijn foto's naar mijn laptop (of iPad).

 Vraag het mij!

Heb je vragen, of wil je advies over welke lens of camera je zou kunnen kopen? Fotografie is niet alleen mijn werk, maar ook mijn grote hobby. Ik help je dus graag met alle vragen! Laat het mij hieronder in de comments weten.

Vond je dit leuk om te lezen? Like dan deze post, zo kunnen er nóg meer mensen van genieten. Vergeet natuurlijk ook niet onze Facebook-pagina te liken!

 

OVER DE AUTEUR

Ramon is gepassioneerd fotograaf. Met zijn ervaring als docent weet hij ook zijn kennis en ervaring te gebruiken om anderen betere fotografen te maken!

MEER VAN DEZE AUTEUR

Scroll to Top